Ponnykuppen

Berättelse skriven av Alva Lindgren, Nikkala, en av deltagarna i Poesimelodis mentorsprogram 2016.

Danas lektion om hur man smiter från hagen.

 

– Dana! Hallå vakna Dana! säger Zizzi och Jerker och puttar på Dana som ligger och sover i hagen.

– Våran ponnykupplektion om hur man smiter från hagen börjar snart, säger Jerker.

– Okej vad gör ni om matte kommer? säger hon samtidigt som hon ställer sig upp på alla fyra.

– Vi gömmer oss bakom ett träd, säger Zizzi.

– Exakt idag ska ni ska få veta hur man tar sig ut genom hagen in i stallet och in i foderkammaren. Om man är stor, hög och kan hoppa så hoppar man över staketet. Men om man är kort får man krypa under staketet. Men när man kommer in i foderkammaren så delar man inte med sig till någon annan än sig själv, annars bryter du mot ponnykuppen.

– Okej! säger alla i kör.

– Men om ni är inne i foderkammaren och matte eller en knatte kommer in så gömmer ni er bakom en hink då ser hon eller han er inte. Men om det inte finns någon hink ledig så gömmer ni er bakom hovarna för om ni inte ser den som kommer in så ser den inte dig. Uppfattat? säger Dana och visar hur hon menar.

– Uppfattat! säger alla ponnyerna och gnäggar.

Så håller Jerker upp ena hoven.

– Får jag ställa en fråga?

– Ja, säger Dana.

– Om matte ser oss när vi sticker får vi gnägg då?

– Kanske, i värsta fall får vi en grimma med ståltråd, men jag kan lära er hur man tar bort den, säger Dana.

Jerker lyfter upp hoven igen.

– Ja, säger Dana.

– Vad är en grimma med ståltråd för något?

– Det är en grimma med en bit ståltråd som sticker upp. Ståltråden ska tydligen ge oss en liten stöt när vi kommer nära elstängslet om vi är på väg att rymma.

– Okej, säger Jerker och ser ut som om han förstår.

– Matte kommer, säger Zizzi.

Matte Hanne går fram till Zizzi och sätter på grimmskaftet och leder in henne i stallet och börjar sadla och tränsa henne.

Nu ska en av knattarna rida mig igen, tänker Zizzi. De blir ju aldrig några riktiga ryttare om de bara sitter och sparkar och klappar. Det är ju bara det de får lära sig, för de lyssnar ju inte på matte och sitter bara och fnissar när hon berättar om vad de ska göra.  Vi slösar ju bara tid på att vänta på att knattarna har ridit och att de stora barnen kommer och rider på riktigt.

När Zizzi kommer tillbaka kommer den stora hästen Estelle, fast egentligen är det Dana och Zizzi som är små. I deras ögon är hon gigantisk men Pandis har försökt övertala dem att det är de som är små men nej det går inte.

– Håller ni fortfarande på med ponnykuppen? Det är ingen idé, säger Estelle. Ni får helt enkelt sluta prenumenera på Min häst, ni har prenumenerat sedan ni var föl. Är ni inte lite för gamla för det. Det är bara strunt saker.

– Det är inte strunt saker, säger Dana. Nu fortsätter vi med lektionen. Nu ska ni lära er hur man tar bort grimman med ståltråd och så klart den vanliga grimman. Man går till ett träd och letar upp en riktigt bra gren, sedan stoppar man grimman runt grenen och drar bort den. Precis som i Min häst, det funkade ju för Lurifix. Det har jag faktiskt läst om och ringt till Lurifix och fått instruktioner.

Så märker hon att Estelle har stått i den andra hagen och hört allt.

– Du kan inte ha ringt till Lurifix, hon är ju en seriefigur, säger Estelle.

– Men den serien kanske är baserad på en riktig historia, vem vet. I alla fall måste det vara så för Lurifix svarade i telefon och sa … ” Hej det är Lurifix hur kan jag stå till tjänst”. Och då sa jag ”jag vill få råd om hur man tar bort grimman”. Så hon finns faktiskt.

Estelle suckar.

– Men nu ska vi fortsätta för nu är Hanne upptagen. Så MOT STALLET!!!!

Alla gör exakt som Dana har lärt dem. En stund senare är de inne i foderkammaren och glufsar i sig en massa foder. En av de anställda kommer in och ser alla de som gömt sig trots att de gömt sig bakom hinkar och hovar. Hon leder in dem i hagen igen.

– Vet ni vad, jag tror att vi struntar i det här, säger Dana besviket.

– Vad var det jag sa?! säger Estelle och går iväg.

– Du hade rätt vi kommer inte in i foderkammaren utan att bli upptäckta, säger Zizzi.

Jerker håller upp ena hoven igen.

– Är ponnykuppen slut nu?

– Nej! Nu ska jag lära er hur man kommer till prärien, säger Dana.

– Var ligger prärien? frågar Jerker.

– Den ligger på andra sidan skogen. Där är gräset alltid grönt.

Alla ponnyerna kollar så att inte Hanne eller någon av de anställda är i närheten. Jerker hoppar över staketet och Dana och Zizzi ålar sig under.

Dana gnäggar:

– MOT PRÄRIEN!!!

 

 

 

 

 

Inlägg skapade 25

Lämna ett svar

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp