Angst

1974 var inte bara det året undertecknad inträdde till detta jordeliv. Det var också ett år när två svenska författare fick dela på Nobelpriset i litteratur, och en tidigare pristagare: Pär Lagerkvist, gick ur tiden.
     Vi kan väl alla de första raderna:
     Ångest, ångest är min arvedel
     min strupes sår
     mitt hjärtas skri i världen
     Det kan hända att den dikten är det enda jag läst av Lagerkvist, och jag har reciterat dessa rader många gånger för mig själv, även innan jag insåg att det jag tidigare kallat ångest bara var en lätt känsla av gnagande obehag. I alla fall: om det är låtsasångest det gäller kan det dock hjälpa att teatraliskt deklamera Lagerkvists ord från 1916. Att ta sig själv på överdrivet stort allvar kan få saker att krympa och anta rätt proportioner. Det är som att titta genom en kikare, fast vända den fel väg.
     Det sägs att Lagerkvist stod på nazisternas dödslista vid en eventuell invasion av Sverige, på grund av sina åsikter som han oförskräckt uttryckte i olika skrifter. Fast vad vet jag väl om det egentligen? Om det var oförskräckt, alltså. Han kanske låg och vred sig i ångest om nätterna, och förbannade sig själv och sin penna. Men så blev det morgon och han insåg att det han kände, ställt i relation till det de soldater som krälade i första världskrigets skyttegravar upplevde, inte var mer än en känsla av gnagande obehag.
     Alla dessa säkerligen miljontals ord han skrev ner ledde i alla fall fram till Nobelpriset vid sextio års ålder. Och ja, även han innehade en stol i Svenska Akademien …
     Ångest, ångest är min arvedel. Ja, för all del. Men han hade ord även för det andra. För det ljusa och hoppfulla. I perioden mellan världskrigen. När man ännu trodde på fred. Ro i världen. Ro i människan.
     Himmelen vidgas,
     på jorden är stilla
     Djupt i min själ
     är det stilla, stilla
Inlägg skapade 25

Kommentera

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp